Predlog ugovora o kreditu za TE "Kostolac B"

Bez autora
Oct 13 2011

Kineska Eksim banka trebalo bi sledeće nedelje da uputi Ministarstvu finansija Srbije Predlog ugovora o kreditu za revitalizaciju Termoelektrane (TE) "Kostolac B". Očekuje da svi elementi tog kreditnog aranžmana budu usaglašeni tokom oktobra, i da se ugovor o kreditu ratifikuje u Skupštini Srbije u narednih par meseci. Prema okvirnom sporazumu potpisanom sa kineskom kompanijom "CMEC", prva faza revitalizaije dva bloka TE Kosolac B, 350 megavata, uz izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, vredna je 340 miliona dolara. Očekuje se povlačenje sredstava iz kineskog kredita do kraja ove godine. Prema okvirnom ugovoru ukupne vrednosti preko milijardu dolara, druga faza projekta obuhvatila bi izgradnju novog bloka TE i proširenje ugljenokopa. Razgovori o kreditnom aranžmanu za drugu fazu projekta trebalo bi da počnu nakon potpisivanja ugovora o kreditu za prvu fazu.

Predlog ugovora o kreditu za TE "Kostolac B"Kineska Eksim banka trebalo bi sledeće nedelje da uputi Ministarstvu finansija Srbije Predlog ugovora o kreditu za revitalizaciju Termoelektrane (TE) "Kostolac B", izjavio je danas direktor tog preduzeća Dragan Jovanović.

Jovanović je na Sajmu energetike u Beogradu rekao da očekuje da svi elementi tog kreditnog aranžmana budu usaglašeni tokom oktobra, i da se ugovor o kreditu ratifikuje u Skupštini Srbije u narednih par meseci.

Prema okvirnom sporazumu potpisanom sa kineskom kompanijom "CMEC", prva faza revitalizaije dva bloka TE Kosolac B, 350 megavata, uz izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, vredna je 340 miliona dolara.

Jovanović je kazao da očekuje povlačenje sredstava iz kineskog kredita do kraja ove godine.

On je dodao da bi, prema okvirnom ugovoru ukupne vrednosti preko milijardu dolara, druga faza projekta obuhvatila izgradnju novog bloka TE i proširenje ugljenokopa.

Razgovori o kreditnom aranžmanu za drugu fazu projekta trebalo bi da počnu nakon potpisivanja ugovora o kreditu za prvu fazu.

Prema prvobitnom sporazumu, predviđeno je da realizacija druge faze počne 2014. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik